Home » Detoxen

Detoxen

Gepubliceerd op 14 juli 2020 om 09:09

Detoxen staat voor het intern reinigen van het lichaam. Deze ontgifting kan plaatsvinden op veel manieren, bijvoorbeeld door middel van detox massage. Dit artikel informeert je over de achtergrond van detoxificatie en de rol die detox massage daarin kan spelen.

Detoxificatie

‘Detox’ is een afkorting van het woord detoxificatie. In de natuurgeneeskunde wordt dit begrip gebruikt voor het afvoeren van afvalstoffen of gifstoffen uit het lichaam. Andere benamingen zijn ontslakken, ontgiften en drainage. Als de lever en de nieren hun werk goed doen, is het menselijk lichaam uitstekend in staat zichzelf te ontdoen van gif- en afvalstoffen. De praktijk van het intern reinigen van het lichaam heeft echter een eeuwenoude geschiedenis. De detox-gedachte veronderstelt dat het natuurlijke zelfreinigende vermogen versterkt kan worden door het inzetten van verschillende ontgiftingsmethoden. Hierbij valt te denken aan het volgen van specifieke diëten, sapkuren, kruidentheekuren, etc. Ook de detox massage wordt beschouwd als een ontgiftingsmethode.

Detox massage als middel

In feite kan iedere vorm van massage een reinigende werking voor het lichaam hebben. Massage stimuleert de huid en die stimulans werkt door op de stofwisseling. Door massage verbetert de bloedsomloop, waardoor de verbranding effectiever verloopt. In combinatie met de ontspannende werking van een massage kan dit alles eraan bijdragen dat afvalstoffen beter afgevoerd worden. De drijfveer achter het willen ontgiften van het lichaam is dat een ‘schoon’ lichaam een sterker, veerkrachtiger lichaam is. En als er sprake is van balans, zal ook de weerstand tegen indringers als virussen e.d. hoger en het zelf herstellend vermogen groter zijn.De detox massage is een massage die specifiek gericht is op de detoxificatie van het lichaam. Vaak maakt een detox massage deel uit van een groter detox-programma, waarin bijvoorbeeld ook (sap)vasten een plek heeft.

Kanttekeningen

Tot op heden is er geen wetenschappelijk materiaal dat de effectiviteit van ontgiften onderbouwt. Ook van de detox massage is niet aangetoond dat deze bijdraagt aan de gezondheid. Gezonde mensen die evenwichtig leven en eten, hebben geen ondersteuning nodig als het gaat om de afvoer van afvalstoffen. Als de natuurlijke afvoer van gifstoffen stagneert, is er sprake van een medische aandoening, die als zodanig behandeld moet worden, zo luidt de mening van de reguliere geneeskunde.

Natuurlijke detox

In feite is gezond leven de best denkbare detox. Genoeg water drinken en voldoende slapen zijn daarbij van groot belang. Als je dit combineert met een verantwoord dieet bestaande uit fruit, groente, granen en gezonde vetten, zijn je eigen ‘detox-organen’ prima in staat je gezond te houden. Als je daarnaast minder suiker, alcohol, cafeïne en bewerkte voedingsmiddelen gebruikt, belast je deze organen bovendien minder doordat er minder te ontgiften valt.Een detox massage kan bij dit alles wel ondersteunend werken, net als andere behandelingen in de wellness-branche. Als cliënten kiezen voor een detox massage, zijn ze bewust bezig met hun eigen welbevinden – wat de stap naar een gezonde levensstijl kleiner maakt. En wie kiest voor een gezonde levensstijl, kiest in feite voor een dagelijkse, natuurlijke detox.

Detox behandelingen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.